torsdag den 26. august 2010

Dommedag AlsSå regner anmelder-stjernerne ned over Tom Buk-Swientys længe ventede fortsættelse af, den i øvrigt lige så stjerneoverdyngede, "Slagtebænk Dybbøl". Denne gang er det den minutiøse gennemgang af det endelig slag om Dybbøl, den preussiske D-dag på de danske Killing Fields på Als, 29. juni 1864, og bogen har fået titlen "Dommedag Als".

Skal man stole på landets anmeldere, så er der tale om historieformidling på allerhøjeste og mest læseværdige niveau, endnu engang, fra Buk-Swientys hånd. Og jeg glæder mig usigeligt til at komme i gang. Og ja, det er med slet skjult stolthed at jeg læser disse bøger. Som Alsing er det noget helt specielt, at få sat fokus på de begivenheder, der har præget og formet min hjemstavn helt op i nyere tid.

Så en opfordring til alle om at komme i gang med Buk-Swientys "Dommedag Als, og til jer der har Slagtebænk Dybbøl til gode: spænd sikkerhedsselen og kast jer ud idet! Det er en sjælden vellykket kobling mellem den storpolitiske og den individuelle katastrofe. Det er ikke et voldsorgie med udpenslede og blodige beskrivelser af de voldsomme krigshandlinger, det er til gengæld et empatisk og fintfølende portræt af almindelige menneskers kamp for overlevelse, fysisk såvel som mentalt. En bog der har fået ekstra vægt nu, da vi som krigsførende nation, skal tage i mod vore soldater når de vender hjem fra slagmarkerne.

Ingen kommentarer: