lørdag den 10. juli 2010

Backwoods America - nu på filmSom faste læsere af denne blog nok har opdaget, så har jeg et, mere end almindeligt, godt øje til den amerikanske forfatter Daniel Woodrell. Ramsaltet country noir uden formildende omstændigheder, ud over kanten til det amerikanske samfund, i trailerparks og faldefærdige rønner. En hverdag i armod på alle leder og kanter, en hverdag med druk og vold og seksuel fornedrelse.

Her drikker kvinder og føder børn, og her drikker mænd og tager stoffer og , ja, drikker og tager stoffer... Der er ikke megen lys for enden af denne tunnel ind i backwoods America, som Woodrell gang på gang skriver sig ind i. Ti gengæld ætser de ofte simple historier sig langt ind i læserens bevidsthed, takket være præcist beskrevne karakterer og talentfulde miljøbeskrivelser.

Nu er filmindustrien så faldet over Woodrell, nærmere betegnet hans roman ”Winter’s Bone”. En roman der foregår i Ozark, på den anden side af alting, og følger en teenagepiges færd ud for at finde sin junkie-far, som en sidste chance inden hele hendes familie bliver sat på gaden.

Når jeg skriver ”Filmindustrien”, mener jeg naturligvis ikke Hollywood, da historien er alt for krads til den glittede del af industrien. Det er independent-instruktøren Debra Granik, der instruerer en hel flok mere eller mindre ukendte skuespillere i denne filmatisering, som fik fremragende anmeldelser på Edinburgh Film Festivalen i år. Den får premiere herhjemme til januar og du har grund til at glæde dig; får så har du nemlig tid til at læse romanen inden filmen kommer.

Ingen kommentarer: