tirsdag den 30. juni 2009

Krajewski - Breslau Noir


Et par dage i godt selskab med skorpioner, nazister, sexuelle "afvigere" om et 800år gammelt regnskab der skal gøres op, være hermed anbefalet til alle. Den kyniske opportunist, politimanden Eberhard Mock og hans hårdt plagede og dybt alkoholiserede kollega Herbert Anwaldt er sikre guider rundt i Breslaus skyggeside anno 1934. På det tidspunkt var Breslau en tysk by og overløbet af horder af ambitiøse unge mænd i brune skjorter.

Historien fører os vidt omkring okkulte budskaber, frimurere med morderiske tendenser, jeshidaer med ditto, morderiske insekter(!), tørre tæsk, alkohol i stride mængder og ludere til at slappe af med. Eller på, om man vil. Kulørt, hæsblæsende og meget, meget overraskende.

Krajewski ligger milevidt fra alle de rædselsfulde livstilskrimiforfattere de unge vil ha'. Her er ikke skyggen af menstruationsbind, overgansalder eller problemer med teenagedatteren. Her er blot en simpelt opbygget krimi som Dürenmatt ville have været stolt af og som trækker spor til Carver, Ellroy etc.

Om den er fornyende er egentligt ligegyldigt. Jeg mener i øvrigt ikke, at dette er tilfældet. Men den er velskrevet og præcis på grænsen til det kyniske, karaktererne er hårdt tegnet op på grænsen til det arketypiske - og det virker. Marek Krajewski underholder som bare fanden.

Ingen kommentarer: